NÉOUVIELLE/ GAVARNIE

MIDI DE BIGORRE

 

 

+ Informació>>>
+ Informació>>>
+ Informació>>>

 

 

 

LES RUTES MÉS BONIQUES

Cliqueu damunt del mapa >>>

 

Track (Lac d'Isaby)>>

Track (Pic de Léviste)>>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes agafem la D-821 i, a la circumval·lació d'Argelès-Gazost, trobem la cruïlla de la D-100 en direcció a l'estació d'esquí d'Hautacam. Abans del final de la carretera al Col de Tramassel, girem a la dreta per una pista no asfaltada fins al Col de Moulata (1.676 m)

* Davallem fins al Lac d'Isaby (1.556 m, foto) des d'on podem pujar al Pic de Léviste (2.463 m, foto) fent una ruta circular: anada per la Cabane de la Grande Estibère i tornada per la de la Petite Estibère.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Tarbes anem per la D-935 i passem per Bagnères de Bigorre. Abans de Campan, girem a la dreta per la ctra. de la Vallée de Lesponne (D-29) fins al seu final a Le Chiroulet (1.070 m, bar- restaurant- hotel)

* Pugem en girangonses fins al Lac Bleu (1.954 m, foto), anem per l'esquerra del llac en direcció al Lac Vert (2.009 m) i rodegem el Lac Bleu cap al Col de Bareilles (2.238 m). Baixem pel Lac d'Ourrec (1.667 m), gaudim de la panoràmica de la cascada d'Ouscouaou i arribem a Le Chiroulet.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Tarbes anem per la D-935 i passem per Bagnères de Bigorre > abans de Campan i, passada la cruïlla de la ctra. de la Vallée de Lesponne (Le Chiroulet), travessem el riu i girem a la dreta > als 200 m seguim el Chemin d'Angoué > Route du Margoueilh > Cabane de Conques > Route forestière de L'Aya fins al final (1.310 m)

* Ruta circular en fort pendent fins al Lac de Peyrelade (1.919 m, foto), al peu del vessant nord del Pic du Midi de Bigorre. Des del llac pugem al Cot dera Coustérète (1.952 m) uns minuts més i baixem pel bosc de Pouzac fins al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur des d'on s'agafa la D-918 (Route des Cols). Entre l'estació d'esquí de Super Barèges i el Col du Tourmalet, a una corba pronunciada cap a la dreta, trobem el parking (1.944 m) per anar al Lac d'Oncet.

* El sender planeja fins a trobar el GR 10C que seguim cap al nord (dreta) fins arribar al bonic Lac d'Oncet (2.254 m), al peu del vessant sud del Pic du Midi de Bigorre. Per una ampla pista pugem fins més amunt del Col des Laquets (2.637 m) i per un sender assolim el cim (2.876 m). Si es toca un timbre, es pot accedir al interior del recinte i visitar-lo (https://picdumidi.com/?lang=es).

 

Track (Lac d'Hourquette) >>

 

Track (Pic de Bastan) >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Tarbes anem per la D-935, passem per Bagnères de Bigorre i Campan i, més endavant, girem per la D-918 en direcció al Col du Tourmalet. Passada la cruïlla d'Artigues, a una corba pronunciada a la dreta (Virage du Garet), trobem l'aparcament al costat de la carretera (1.410 m).

* El sender comença a l'esquerra, travessa el riu i enllaça amb el GR 10C. Pugem al Réservoir des Laquets (2.041 m), al Lac de Gréziolles (2.113 m) i al Lac du Campana (foto) amb el refugi de la Campana de Cloutou. Des del Lac de la Hourquette es pot pujar al Pic de Bastan (2.718 m) o travessar el Col de Bastanet i, abans del Refuge de Bastan, girar a la dreta cap als Lacs de Bastanet, Lac du Port-Bielh, Hourquette de Caderolles i tornar al punt de partida per l'itinerari de l'anada.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur des d'on s'agafa la D-918 (Route des Cols). Uns 3 kms passat Barèges veiem un gran parking a mà esquerra- Tournaboup a 1.450 m.

* Seguim el GR 10C cap al refuge d'Aygues Cluses (2.135 m) i els Lacs de Madamète (2.299 m, foto superior). Per un sender no senyalitzat travessem el Col de Tracens (2.463 m) i davallem als Lacs de Tracens, Blanc (foto inferior) i Coubous en direcció al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur des d'on s'agafa la D-918 (Route des Cols). Uns 2 kms passat Barèges, girem a la dreta per la pista asfaltada del Plateau de Lienz (1.500 m) on aparquem al costat del bar- restaurant.

* Pugem per la pista i les seves dreceres cap al Lac i Refuge de la Glère (2.153 m, foto) i seguim per la vall lacustre vorejant el Lac det Mail (2.340 m) i els Estelat Inférieur (2.399 m) i Supérieur (2.423 m) de gran bellesa. Des d'aquí podem ascendir al Turon de Néouvielle (3.035 m)

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur des d'on s'agafa la D-918 (Route des Cols) fins a Barèges (1.220 m). Es pot aparcar al carrer que discórre al costat del riu aprop del pont de vianants on comença la ruta.

* Es tracta d'un sender ample que puja en giragonses i que va ser obert per construir les barreres antiallaus que protegeixen Barèges. Gaudirem d'amples panoràmiques sobre el massís del Néouvielle, pic d'Ardiden (foto) i el Cirque de Gavarnie al fons de la vall.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur. Podem aparcar al centre a prop de la cruïlla de la carretera del Col du Tourmalet i la de Gavarnie (710 m).

* El Tour del Pays Toy és una ruta senyalitzada amb diverses variants que discórre pels senders que uneixen els pobles dels voltants de Luz. Primer seguim el GR 10 cap a l'Église des Templiers, travessem un riuet i girem a l'esquerra cap a Villenave i Viella (850 m). Després passem per Betpouey i Sers (1.150 m) i girem a l'esquerra pel GR 10 que ens duu de tornada a Viella i a Luz passant pel Château Sainte-Marie (foto).

 

Track (Lac d'Ardiden) >>

 

Track (Pic d'Ardiden) >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes es troba l'estació balneària de Luz-Saint-Sauveur. Sortint de la ciutat en direcció a Gavarnie , travessem pel Pont du Gave i agafem la D-12 en direcció a l'estació d'esquí de Luz Ardiden. Uns 2 kms passat el poblet de Grust, a una corba pronunciada cap a la dreta, agafem una pista asfaltada a mà esquerra (Bernazau). Es pot aparcar al final del asfalt a 1.270 m o al final de la pista en bon estat a Aynis (1.400 m)

* Es tracta d'una ruta solitària a uns llacs i/o un cim de gran bellesa. La pujada al cim des del Lac Grand (foto) no presenta dificultats destacables si s'està acostumat a caminar per zones de blocs.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Hem de creuar el Túnel de Bielsa, passar per Aragnouet i, a 1'5 km a Fabian, girar a l'esquerra per la Route des Lacs (direcció Lac du Cap de Long). En arribar al Lac d'Orédon girem a la dreta. Entre les 9.30 i les 18h, s'ha d'aparcar obligatòriament aquí i agafar la navette (bus públic) per anar al Lac d'Aubert. Si pugem amb el nostre vehicle abans de les 9.30h haurem de pagar un peatge a la sortida. Després de passar pel Lac d'Aumar, arribem al d'Aubert i aparquem (2.150 m).

* Anem al Lac d'Aumar pel sender senyalitzat i enllacem amb el GR 10 que agafem en direcció nord (a l'esquerra). Passem pel Gorg de Rabas (foto superior), travessem el Col de Madamète (2.509 m- possible ascensió del Pic de Madamète, 2.657 m) i davallem als llacs homònims (2.299 m). Abandonem el GR i anem cap al oest (esquerra), creuem el Col de Tracens (2.463 m) i baixem al Lac Nère (2.224 m, foto inferior). Pugem després cap a l'Hourquette d'Aubert (2.408 m) i continuem fins al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Hem de creuar el Túnel de Bielsa, passar per Aragnouet i, a 1'5 km a Fabian, girar a l'esquerra per la Route des Lacs (D-929- direcció Lac du Cap de Long). En arribar al Lac d'Orédon girem a la dreta. Entre les 9.30 i les 18h, s'ha d'aparcar obligatòriament aquí i agafar la navette (bus públic) per anar al Lac d'Aubert. Si pugem amb el nostre vehicle als horaris permesos haurem de pagar un peatge a la sortida. Després de passar pel Lac d'Aumar, arribem al d'Aubert (6 km) i aparquem (2.150 m).

* Hem de passar damunt la presa del llac i seguir les fites (i la gent- cim molt freqüentat!) per zones de blocs i una petita grimpada fins dalt del Pic de Néouvielle (3.091 m, foto- el cim de la dreta).

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Hem de creuar el Túnel de Bielsa, passar per Aragnouet i, a 1'5 km a Fabian, girar a l'esquerra per la Route des Lacs (D-929- direcció Lac du Cap de Long). En arribar al Lac d'Orédon girem a la dreta i aparquem aquí (1.850 m, foto).

* El sender senyalitzat ens duu per la vorera dels preciosos Les Laquettes (2.079 m) cap al Lac d'Aubert (2.150 m) i el d'Aumar (2.203 m). Seguim el GR 10 cap al est (dreta) i planegem fins al Col d'Estoudou (2.260 m) abans de davallar al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Hem de creuar el Túnel de Bielsa, passar per Aragnouet i, a 1'5 km a Fabian, girar a l'esquerra per la Route des Lacs (D-929). La seguim fins a prop del Lac de Cap de Long: 1'5 km abans d'arribar-hi, travessem un riuet i aparquem a mà dreta (2.079 m)

* Seguim l'ample vall de l'esquerra i, a la cota 2830, arribem assota d'una petita paret on hi ha fites que la superen tot recte. Es tracta d'un pas dret, de roca descomposta i mullada i és molt millor desviar-nos uns 200 m cap a l'esquerra per sota de la paret fins a trobar un pas fàcil i fitat. Assolim el Pic d'Estaragne (3.006 m), el Campbieil (3.173 m, foto superior) i el Lentilla (3.157 m) i baixem al Gourg de Cap de Long (2.845 m). Passem una zona d'aiguamolls amb fabuloses vistes de la cara sud del Pic i del Turon de Néouvielle (2.591 m, foto inferior) i davallem en direcció al Lac de Cap de Long. El voregem per la seva part superior, arribem al seu aparcament i anem per la carretera fins al punt de partida.

Track >>

 

Accés al punt de partida: Hem de creuar el Túnel de Bielsa i, a uns 4 kms, abans de la cruïlla de Piau-Engaly (Le Plan) a una corba pronunciada cap a la dreta, tenim l'aparcament a mà dreta (1.390 m)

* Primer per pista i després per un ample sender ascendim pel fons de la vall (Neste de la Géla). Més amunt comencen les giragonses en direcció a la paret blanca (Muraille de Barroude) que ens duen als Lacs de Barroude (2.360 m, foto superior). Pugem al Puerto de Barrosa (2.535 m), seguim per l'ample carena cap al Pico del Puerto Viello (2.721 m) i baixem al Puerto Viello de Bielsa (2.375 m, foto inferior). Per aquest pas es va produir el primer èxode massiu de la Guerra Civil: entre el 14 d'abril i el 15 de juny de 1938, 6000 persones el travessaren en direcció a França. (https://recurut.eu/es/rutas/ruta-puerto-viejo.html)

* De davallada val la pena desviar-se a les mines abandonades de la Géla (2.160 i 2.010 m) on primer s'extreia ferro i després galena (mineral de plom). El sender ens duu al fons de la vall i s'ajunta amb l'itinerari de pujada.

Track >>

 

Accés al punt de partida: A la carretera de Luz-Saint Sauveur a Gavarnie, passada la població de Gèdre, trobem a l'esquerra la cruïlla al Cirque de Troumouse, seguim la carretera i aparquem a Héas (1.535 m). Es pot aparcar al costat del Auberge du Maillet i, entre juny i setembre, pujar fins al Cirque amb un trenet turístic.

* Agafem el sender senyalitzat que ens duu cap al Cirque, passem pels Lacs des Aires (2.099 m) i pugem a la Vierge de Troumouse (2.125, foto), el millor mirador. La davallada es fa per dreceres de la carretera cap al Auberge du Maillet (1.810 m) i Héas

 

Track (Cirque d'Estaubé) >>

 

Track (Piméné) >>

 

Accés al punt de partida: A la carretera de Luz-Saint Sauveur a Gavarnie, passada la població de Gèdre, trobem a l'esquerra la cruïlla al Cirque de Troumouse i, als pocs kms, agafem la bifurcació cap al Lac des Gloriettes (1.665 m).

* Sortim per damunt del parking deixant la presa a la nostra esquena i enllaçam més tard amb el camí principal després del Pont de l'Espuguette. Anem després pel fons de la vall fins a una cruïlla a prop del Pont d'Estaubé que travessem si volem anar fins al final del Cirque (foto).

* Si volem pujar al Piméné anem a la dreta (tot recte) a la cruïlla i pugem al coll de la Hourquette d'Alans (2.433 m). Perdem 200 metres de desnivell i ens dirigim al Petit Piméné (2.669 m) i al Piméné (2.802 m), el seu darrer tram presenta unes petites dificultats. El cim és un gran mirador del Cirque d'Estaubé i del de Gavarnie, del Monte Perdido i dels cims dels voltants. Davallem pel camí de l'anada i, a una corba pronunciada cap a la dreta, seguim per la cresta i baixem després cap a l'esquerra pels pendents d'herba del vessant est. Aquest corriol ens estalvia la remuntada a la Hourquette i ens duu directament al itinerari de pujada.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Aparquem a Gavarnie on el parking és de pagament.

* Encara que Gavarnie està molt massificat, aquesta ruta passa pels senders menys freqüentats. Atravessem la població i anem en direcció al Plateau de Bellevue, sender situat a la dreta de la ruta principal a la cascada. Uns 200 m després del Cimetière des Pyrénéistes anem a la dreta per un corriol solitari (sender de Mourgat) que, en un primer tram, discórre paral·lel al camí principal i després puja al Plateau de Bellevue (1.700 m, foto). Aquí agafem el sender senyalitzat en direcció al fons de la vall i, passat un pont, anem tot recte per un corriol no senyalitzat i que segueix el vessant est. Al seu final creuem cap al camí principal en direcció a la cascada.

* De tornada passem per la Hôtellerie du Cirque i, poc després, agafem un corriol a l'esquerra que travessa el riu i ens mantenim a la seva vorera oest fins arribar a Gavarnie.

 

Track (Ref Sarradets) >>

 

Track (Le Taillon) >>

 

Accés al punt de partida: A Gavarnie agafem la carretera del Col des Tentes i aparquem al final (2.208 m)

* Agafem l'antiga carretera del Puerto de Bujaruelo, reconvertida en sender, i al arribar al coll, girem a l'esquerra (est) per davall del Taillon fins al Refuge de Sarradets (2.587 m). Hi pot haver trams de neu dura i gel entre el refugi de Sarradets i la Brecha de Rolando. La pujada al Taillon (3.144 m, foto des del cim en dirección als Pics de la Cascade i Monte Perdido) discórre pel vessant sud (espanyol) i no presenta dificultats en condicions normals.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: A Gavarnie agafem la carretera del Col des Tentes i aparquem al final (2.208 m)

* Anem al Lac des Especières (2.198 m, foto), pugem al Col des Especières (2.335 m) i baixem al Ibón de Lapazosa (2.255 m). Tornem pel mateix itinerari.