MIDI D'OSSAU/ BALAITOUS/ VIGNEMALE

 

 

 

+ Informació >>>
+ Informació >>>

 

 

 

LES RUTES MÉS BONIQUES

Cliqueu damunt del mapa >>>

 

Track (Lac de Lhurs) >>

 

Track (Dec de Lhurs) >>

 

Accés al punt de partida: Ctra. Túnel Somport (N-134), costat francès, fins passat Cette-Eygun, a l'esquerra > Ctra. D-239 a Lescun > Parking Anapia

* Per una pista i sender senyalitzats anem al Lac de Lhurs (foto). Des d'aquí es pot pujar al Dec de Lhurs (2.174 m) o a la Mesa de los Tres Reyes (2.448 m- foto)

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Ctra. Túnel Somport (N-134), costat francès fins passat Cette-Eygun > Ctra. D-239 a Lescun > Parking Masousa (955 m). És possible pujar en vehicle per la pista fins al parking de Pont Lamary (1.173 m).

* Una pista senyalitzada ens duu a les Cabanes d'Ansabe (venda de formatge, font d'aigua), situades al peu de les impressionants Aiguilles d'Ansabère (foto). Des d'aquí anem al Lac d'Ansabe (foto, amb una fonteta a la seva vorera est) i en 30- 45 minuts més es pot arribar al bonic Ibón de Acherito.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Ctra. Túnel Somport (N-134), costat francès > passat Urdos i el Fort de Portalet (Ensemble fortifié) agafar primera entrada cap a Etsaut > de seguida creuem el Pont de Cebers i tenim el parking a mà dreta. Es tracta d'una ruta senyalitzada que no presenta problemes de vertígen per l'amplada del camí.

* El "Camí dels Màstils" va ser obert entre 1771 i 1773 per davallar els troncs dels avets, dels faigos i dels boixos emprats a la construcció dels vaixells de la Marina francesa. És un espectacular recorregut de 1200 metres de llongitut i ample de 3- 4 metres (foto). Una parella de bous anaven davant guiant els troncs de fins a 30 metres i entre sis i vuit parelles frenaven per darrera la càrrega. Un pic al fons de la vall, es construien rais i per via fluvial arribaven al port de Bayonne.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Ctra. Túnel Somport (N-134), costat francès > Uns 4 km després de la sortida del túnel, abans d'Urdos, tenim un aparcament a la dreta assota del Pont d'Arnousse, de la línia ferroviària abandonada entre Canfranc i Pau.

* Seguim per la carretera en direcció a Urdos uns 400 m i ens desviem a l'esquerra per una pista asfaltada. Poc després de creuar el riu, trobem el GR 65.3 (Camí de Sant Jaume) on anem cap a l'esquerra. Passem per cases abandonades i, un pic creuat el riu, girem cap a la dreta per un sender estret que ens duu a la carretera N-134. La seguim uns metres en direcció sud (dreta) i prenem el camí senyalitzat cap a l'esquerra que a travès del bosc ens porta a Peyrenère (1.429 m). La ruta panoràmica, amb vistes cap al Pico de Aspe i el de Acué, creua el Col de Lazaque (1.731 m), el seu punt més alt. Davallem a les Cabanes d'Arnousse, agafem la pista i anem a l'esquerra per un sender. Travessem el riu per un pont metàl·lic (foto) i, 20 minuts més tard, arribem al punt de partida. Poc abans, val la pena seguir les vies del tren que tenim a la nostra dreta i passar per damunt del pont. A prop d'aquí el tren entrava dins un túnel helicoidal per perdre alçada i davallar al fons de la vall.

 

Track >>

Accés al punt de partida: Ctra. Túnel Somport (N-134), costat francès > a 1 km de la sortida, girar a l'esquerra en direcció a Les Forges d'Abel i seguir fins a la Centrale Eléctrique (1.270 m)- es pot continuar uns 200 m per la pista sense asfaltar fins a un parking més gran.

* Pugem al Paso de Escalé (1.635 m), trobem el GR 11 i el seguim cap al nord (dreta) travessant el pla d'aigüestortes (meandres) d'Agua Tuerta (foto). Al seu final, creuem cap a la dreta i cerquem la ruta no senyalitzada del Col d'Arlet (2.098 m). A partir del Refuge d'Arlet seguim un sender senyalitzat que passa a prop de la Cabane de Gourgue Sec, travessa el Col de Lapachouaou i davalla al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Creuem el Puerto de Somport i davallem per la banda francesa uns 4 km. Després de Peyrenère i d'una corba pronunciada cap a la dreta, trobem a l'esquerra l'entrada al aparcament de Sansanet (1.320 m)

* Uns 15 minuts després de començar és important desviar-se cap a la dreta i pujar pel bosc d'Espelunguère, una ruta més solitària. Més tard, seguim una canonada en forta pujada fins a un pas final que es supera amb una escala de ferro. Si volem allargar la ruta des del Ibón de Estanés (foto), podem seguir el GR 11 en direcció a Agua Tuerta o en direcció contrària cap al Valle de los Sarrios. La tornada es fa per la ruta normal directa i molt freqüentada.

 

 

Track (Lac d'Isabe) >>

 

Track (Pic de Sesques) >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934. Uns 5 km passat Gabas i, poc abans de la Centrale de Miégebat, ens desviem a l'esquerra per una pista en bon estat i arribem, després de recórrer 1500 metres al parking (940 m) al costat de les Gorges de Bitet.

* Pugem pel bosc i, després d'admirar les cascades, arribem al meravellós Lac d'Isabe (1.937 m, foto superior). Continuem per damunt del llac i ens dirigim als pendents d'herba i roca situades entre el cim i una bretxa situada més a la dreta a la que no hem d'anar. Després d'una ruta per terrenys salvatges, ens sorprendrà trobar una antena damunt del cim (2.606 m). Davallada fàcil cap al nord al Col de Sesques i, des d'aquí, més complicada pels drets pendents d'herba. El sender és estret i no està fitat: hem d'intentar dirigir-nos cap a la dreta sota la impressionant agulla del Capéran de Sesques (foto inferior) per evitar-nos dificultats i arribar a les cabanes de Cujala de Sesques. La baixada pel bosc ens duu al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934. Uns 4 km passat Gabas, girem per una pista no senyalitzada a mà dreta i arribem al parking al costat del Pont de Goua (966 m).

* Seguim la pista en ascens fins a trobar el GR 10 i girar a l'esquerra. Molt aviat arribem al estret sender on tenim un cable que ens dona seguretat (foto). Després de creuar el Soussouéou trobem una cruïlla on anem a l'esquerra de tornada al parking.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934. Un poc més d'1 km passat Gabas, tenim un parking a la dreta (senyal de GR 10) i el començament de la ruta a l'esquerra (970 m).

* Seguim el sender pel bosc fins al llac petit i enclotat (foto, 1.750 m). Des d'aquí es pot pujar al Pic d'Er (2.205 m) i al d'Aule (2.392 m).

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934. Passat el Lac de Fabrèges i la Centrale d'Artouste, trobem a l'esquerra la cruïlla cap al Lac de Bious-Artigues. Hi ha un primer parking de pagament (1.320 m) i un altre més amunt i més car, al costat del Lac (1.410 m).

* Seguim el GR 10 però l'abandonem per creuar el riu pel Pont de Bious (foto). Poc després girem a l'esquerra en direcció al Lac i Col de Peyreget (2.308 m) i davallem, amb vistes de la cara sud del Pic du Midi d'Ossau, cap al Refuge de Pombie. Després de travessar el Col de Suzon, el sender ens condueix de tornada al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934. Passat el Lac de Fabrèges i la Centrale d'Artouste, trobem a l'esquerra la cruïlla cap al Lac de Bious-Artigues. Hi ha un primer parking de pagament (1.320 m) i un altre més amunt i més car, al costat del embassament (1.410 m).

* Val la pena rodejar l'embassament per les seves voreres nord i oest i arribar per una pista al Pont d'Ayous i el GR 10. Més tard seguim el GR 108 en direcció al Lacs de Castérau i Bersau i davallem al Refuge d'Ayous (fotos). Tornem pel GR 10 amb fabuloses panoràmiques de la cara oest del Pic du Midi d'Ossau.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934 fins al Lac de Fabrèges on girem a la dreta fins al parking (1.250 m). D'aquí un trajecte de 15 min en telefèric i un altre d'una hora amb el tren panoràmic ens duen a l'estació a prop del Lac d'Artouste (1.910 m): https://artouste.fr/ete/es/le-train-dartouste/

* En 15 minuts arribem al Lac d'Artouste (foto), el rodegem i pugem al Refuge d'Arrémoulit (2.280 m) i al seu circ lacustre. Des del Collado de Arriel (2.446 m) tenim grans panoràmiques del Balaitous i dels Ibones de Arriel. Des del Ref. d'Arrémoulit, si no tenim vertígen, podem tornar pel Passage d'Orteig assegurat amb un cable.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i seguim per la ctra. D-934 fins al Lac de Fabrèges on girem a la dreta fins al parking.

* Llarga pujada desde l'embassament a 1.250 metres cap al Col de Lurien (2.342 m) i davallada al Lac d'Artouste (1.997 m). Pugem al Col d'Arrious (2.254 m, foto) i baixem a la carretera (1.400 m) que creuem en línia recta fins a trobar el GR 108A. El seguim cap a mà dreta fins al punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Des del costat espanyol, creuem el Portalet i a 1 km trobem el parking (1.730 m).

* Pugem al Refuge de Pombie (foto) i al Col de Suzon (2.127 m) i davallem al Lac de Bious-Artigues (1.410 m). Seguim el GR 10 i el GR 108 i, passat el Pont de Bious, girem a l'esquerra cap al Lac de Peyreget, el Col de l'Iou (2.194 m) i el punt de partida.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes, a Argelès-Gazost agafem la ctra. del Col d'Aubisque (D-918) fins a Arrens-Marsous. Des d'aquí seguim els rétols (D-105) cap al Barrage du Tech i continuem fins al final de la pista asfaltada del Plan d'Aste (1.475 m).

* Anem pel GR T22 fins passat el Lac de Suyen on ens desviem cap a la Cabane de Doumblas i el Refuge de Larribet (2.072 m). Els bonics Lacs de Batcrabère (foto) es troben a prop del refugi al peu del imponent Balaitous.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes a Argelès-Gazost s'agafa la ctra. del Col d'Aubisque (D-918) fins a Arras-en-Lavedan. Des d'aquí seguim els rétols (D-103) cap al Lac d'Estaing (1.175 m)

* Les primeres fites a assolir són la petita cabana sota d'una gran roca de la Toue de la Cétira i el Lac du Plaa de Prat (1.660 m). Més amunt al costat dels Lacs de Liantran (foto) hi trobem les ruïnes d'un conjunt pastoral que podria remontar-se al Neolític i on observem cabanes, tancats i "leytés" de pedra en sec, uns forats per conservar la llet en fresc.

* Una forta pujada ens duu als Lacs de Houns de Hèche. Des d'aquí és possible anar als Lacs de Bassia travessant zones de blocs i tornar al Lac du Plaa de Part per una ruta diferent.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes trobem Cauterets, important i històric balneari pirenenc i estació d'esquí. Agafem la carretera del Pont d'Espagne i, als pocs kms, arribem a la Raillère on podem aparcar (1.050 m). Es pot començar la ruta a Cauterets pujant pel Chemin des Pères fins a la Raillère i tornar pel Chemin Demontzey.

* El sender senyalitzat passa per les cascades d'Escane-Gat, Cerisey, Pouey Bacou, Pas de l'Ours i Boussès i arriba al Pont d'Espagne (1.500 m)

 

Track (Lac d'Estom) >>

 

Track (Lac de Labas) >>

 

Track (Col des Gentianes) >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes trobem Cauterets, important i històric balneari pirenenc i estació d'esquí. Agafem la carretera del Pont d'Espagne i, passat la Raillère, girem a l'esquerra fins a La Fruitière (1.370 m).

* De camí al Refuge d'Estom (1.804 m) deixem a l'esquerra la pujada al Pic d'Ardiden i, més tard, a la dreta als Lacs d'Estibe Aute. Continuem al Lac de Labas (foto, 2.284 m) i es pot seguir cap al Lac des Oulettes d'Estom Soubiran (2.360 m), Lac Couy (2.450 m) i Lac Glacé (2.565 m) fins al Col des Gentianes (2.733 m) i el Refuge Baysellance.

 

Track >>

 

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes trobem Cauterets, important i històric balneari pirenenc i estació d'esquí. Agafem la carretera del Pont d'Espagne fins a la gran zona d'aparcaments (1.455 m).

* Pugem cap al Plateau du Clot per la pista asfaltada i, al seu final, agafem el sender per la Vallée du Marcadau que ens duu al Refuge Wallon (1.865 m). Anem cap al nord passant pel Lac Nère (foto, 2.320 m) fins al Lac du Pourtet (2.429 m), el punt més alt de la ruta. Baixada pels Lacs de l'Embarrat cap al Plateau du Clot on podem anar per la vorera oest al Chalet du Clot i al Pont d'Espagne.

 

Track >>

Accés al punt de partida: Al sud de Lourdes trobem Cauterets, important i històric balneari pirenenc i estació d'esquí. Agafem la carretera del Pont d'Espagne fins als grans aparcaments (1.455 m). Si agafem el telecadira del Lac de Gaube, el parking és gratuït.

* Seguim el GR 10 fins al Lac de Gaube (foto) i, amb la impressionant paret nord de la Pique Longue (Vignemale, foto), arribem al Refuge des Oulettes de Gaube (2.151 m). Des d'aquí es pot pujar pel GR 10 a la Hourquette d'Ossoue i al Petit Vignemale o fer una ruta circular llarga pel Collado de los Mulos i el Col d'Arratille cap al Refuge Wallon i el Pont d'Espagne.