CURS DE CARTOGRAFIA

 

 

 

PRIMER COMUNICAT 21 D'ABRIL DE 2021

(per informar de l'aixecament del acta)

El dia 19 d’abril l’Editorial Alpina va rebre una acta de la Conselleria de Medi Ambient. Se’ns acusa de publicar mapes on hi figuren senders a les zones d’exclusió del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i s’obre el camí cap a una possible sanció. Davant aquest fet gravíssim, l’Editorial vol fer constar:


- Que són drets fonamentals establerts dins la Constitució Espanyola:

- poder expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció.

- la producció i la creació literària, artística, científica i tècnica.

- poder comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió. L’exercici d’aquests drets no pot ser restringit per mitjà de cap tipus de censura prèvia, i només podrà acordar-se el segrest de publicacions, gravacions i altres mitjans d’informació en virtut de resolució judicial.


- Que ens estimem la natura i la Serra com el que més i no volem tolerar les acusacions falses que inclou l’acta. La més destacable diu que els nostres mapes indueixen als usuaris a transitar per camins prohibits i, per tant, a cometre actes ilegals ambientals.


- Que al Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana no diu que s’hagi de demanar autorització per publicar mapes. Per lo tant no se’ns pot obrir una acta ni sancionar.


- Que és molt important que als nostres mapes hi figurin tots els tiranys i senders ja que és indispensable pels Serveis de Rescat de muntanya. Col·laborem amb ells des de que van sortir els primers mapes al 2005 i ens omple d’orgull que ells SI reconeixen la nostra feina.


- Que molts d’aquests “senders prohibits” existeixen des de fa molt d’anys i inclús secles, i apareixen a publicacions com “Rutes Amagades de Mallorca”. Per això és totalment fals quan se’ns acusa de que s’han obert a causa de publicar-los als mapes.


- Que una part de les zones d’exclusió es va declarar de forma arbitrària per amistats dels polítics i no per motius conservacionistes. Gairebé totes les zones d’exclusió es van dibuixar amb “brocha gorda” i inclouen l’accés turístic al Mirador del Colomer al Cap de Formentor, visitat per milers de persones. De fet, a l’acta apareix com a zona d’exclusió un tram de la pista al Castell del Rei que la mateixa Administració està a punt d’eliminar.


- Que tenim cartografiades zones militars, com el cim del Puig Major, i mai se’ns ha demanat que hi llevessim els senders i carreteres. Així com els militars entenen que els mapes no són una amenaça per la seguretat nacional, creiem que els Agents de Medi Ambient i els seus responsables haurien de veure que no amenaçam tampoc el medi ambient.


- Que contràriament al que s’afirma a l’acta on es diu que cada edició dels mapes inclou més tiranys a zones d’exclusió, volem dir que hem aplicat sempre una autocensura responsable. Per motius conservacionistes i, a vegades, de seguretat, hem decidit no publicar determinats recorreguts o els hem suprimit a les edicions posteriors (Cingle de les Bufaranyes, Pas des Sineuer). D’aquestes rutes i de moltes més en zones sensibles hi ha molta informació en pàgines web i xarxes socials.


- Que ens ha sorprès que tot això passa uns mesos després de que els tècnics del Paratge Natural de la Serra ens demanassin els nostres mapes vectorials per començar una etapa de col·laboració. No els hi varem poder deixar ja que només hi tenen accés el nostres cartògrafs i són com les “claus de ca nostra”. Els hi oferirem tota la col·laboració que volguessin però els mapes només en formats digital i paper. Aquesta petició es va fer per Facebook, demostrant un menyspreu cap a la nostra feina ja que un tema tan important s’ha de sol.licitar d’una manera oficial.


- Que no se’ns hagués convocat a una reunió per tractar dels temes que inclou l’acta i s’hagi optat per aquesta via arrogant per informar-nos. L’editorial publica mapes des de 1946 i mai ha tingut cap problema amb els Parcs Nacionals ni Naturals del Estat espanyol, figures de protecció molt més restrictives que la del nostre Paratge Natural.


- Que no ens mereixem un tracte així després del esforç de l’editorial i dels seus col·laboradors per tenir el territori millor cartografiat dins del Estat Espanyol. Aquesta agressió coincideix amb una etapa de pandèmia amb caigudes de vendes espectaculars i en la que l’editorial lluita per la seva supervivència.


- Que els nostres mapes són eines fonamentals per a conèixer el nostre entorn, entendre’l i conservar-lo. A part d’incloure “camins prohibits”, també són un recull d’elements etnogràfics (cases de neu, forns de calç), geogràfics (avencs, fonts), històrics (restes arqueològics, torres de defensa) i turístics (refugis, senders, àrees recreatives). També tenim molt en compte d’emprar la toponímia adequada. Per tot això, considerem que no som només “publicació i difusió comercial” (com diu l’acta), sinó una font d’informació fiable i feta amb tota la cura, dedicació i amor per la Serra que tenen els col·laboradors que ens ajuden a millorar els mapes.


- Que el temps emprat en redactar l’acta de 60 fulls i els seus respectius informes, s’hagués pogut utilitzar en senyalitzar senders dins les finques públiques, en eliminar graffitis dels espais naturals o en altres activitats de conservació.


- Que demanem una relació d’igual a igual entre una Administració que sigui dialogant i una petita empresa que intenta apropar l’illa als seus habitants i visitants per a que la coneixin i estimin.


- Que la societat mallorquina, els col·lectius que tresquen per la Serra, els propietaris de finques i l’Administració poden comptar amb nosaltres per qualsevol iniciativa que ajudi a una millor relació entre tots. Hem de deixar de costat totes aquestes tàctiques de destruir l’enemic. Tots estimem la Serra!


Finalment, l’Editorial vol agraïr el suport que diferents col·lectius com la Federació Balear de Muntanya i Escalada, l’Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears, Units per Conservar i molts senderistes ens han fet arribar. Han estat aclaparadores les mostres d’ànim que hem rebut en les poques hores des que varem decidir, pel bé de tothom, de fer pública l’acta. D’aquesta manera volem contribuir a que s’obri un diàleg entre totes les parts interessades i no continui el monòleg d’una part de l’Administració.


Moltes gràcies a tots!

 

 

 

 

 

SEGÓN COMUNICAT 22 D'ABRIL DE 2021

(per denunciar les mentides de la Conselleria)

El diari “Ultima Hora” ha publicat avui, dia 22 d’abril, un article informant sobre l’aixecament d’una acta a l’Editorial Alpina per marcar damunt dels nostres mapes, senders a zones d’exclusió i induïr a cometre actes ilegals. Volem fer constar que no és la nostra intenció continuar alimentant la polèmica i intentam cercar solucions pels problemes de fons que tenim els senderistes, escaladors, torrenters i espeleòlegs a la Serra de Tramuntana. Però no tolerarem que es diguin mentides. Ha estat l’arrogància de l’Administració que ens ha portat a aquesta situació i esperam que no continui el joc brut d’acusacions i mentides. Tot el que diguin ha d’estar documentat. No és possible que l’Administració hagi tingut contactes secrets i que no hi hagi constància dels “reiterados intentos”. No és admisible que diguin mentides per desacreditar-nos

La periodista va contactar ahir, dia 21 d’abril, amb la Conselleria que va declarar:
Fuentes de Medi Ambient informaron este miércoles de que «el acta se ha levantado después de reiterados intentos de llegar a un acuerdo 
con la editorial para, si no eliminar las rutas en las zonas de exclusión, marcar las zonas de exclusión en los mapas que publican”.


L’únic contacte va ser a l’Oficina de gestió del Paratge a Valldemossa amb el tècnic Samuel Pinya devers l’any 2008- 2009 on se’ns va suggerir, de forma amable i sense amenaces, ratllar o pintar de blanc les zones d’exclusió a les properes edicions. L’editorial va dir que la proposta era ridícula i no s’havia fet mai enlloc, ni tan sols a les zones militars i varen trobar una solució de compromís amb un símbol. El dia 18 de febrer de 2011, informam als tècnics:

Avui ha arribat el mapa de T. Central segona edició actualitzat amb tots els advertiments i senyalitzacions (relatius a les zones d'exclusió) que haviem xerrat. L'Alpina ha posat un senyal de camí tancat (per zona d'exclusió) a tots els camins afectats, però no han volgut ratllat la zona o deixar-la en blanc”


Al passar els anys i veure que el Paratge Natural no senyalitzava damunt del terreny les zones d’exclusió, els tècnics de l’Editorial van decidir llevar aquests símbols de les edicions posteriors. Es va considerar que
no teniem el deure de fer la feina de l’Administració i informar de les zones d’exclusió. Al mateix temps s’havia fet palès que algunes zones s’havien dibuixat de qualsevol manera i que algunes s’havien declarat per amistats polítiques. Ens varem posicionar al costat dels nostres amics que tresquen a la Serra per evitar que es pogués acusar a qualcú dins d’una zona d’exclusió i que tingués el nostre mapa de saber que estava infringint la llei.
El que si que
hem sigut mantenint a les guies que acompanyen els nostres mapes de Tramuntana Central (2019) i Nord (2018) és la següent frase: “Consulteu el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per conèixer les zones d’exclusió on hi està prohibit l’accés” i altres consells pràctics sobre no molestar la nidificació del voltor negre, respecte a la propietat privada i al entorn natural.


Podem afirmar que, des del 2011, no hi ha hagut cap més contacte formal amb Medi Ambient. Per octubre de 2020, un tècnic va demanar per Facebook els nostres mapes vectorials. El nostre director va trobar que era un menyspreu a la nostra feina ja que una petició tan important s’ha de fer de forma oficial i per part del estament directiu de la Conselleria. En el següent intercanvi d’emails (amb còpia al cap dels AMAs de la Serra i a la Directora del Paratge) es diuen les següents frases que ens van fer sentir orgullosos:

«Coneixem perfectament la feina que suposa una cartografia vectorial com l'Alpina i que sovint no se l’hi dona tot el valor que exigeix. Consideram que els mapes d’alpina son el principal referent per els usuaris de la muntanya i de fet es un dels nostres recursos principals de cara a feina de camp.»


Com que no volem seguir amb l’espiral de retrets, volem fer constar que el Paratge Natural mai ens ha demanat permís per emprar els mapes, com si que han fet totes les persones particulars que els utilitzen per les seves pàgines web. El que ens van preocupar varen ser les seves intencions:
«Les finalitats principals alhora de disposar de les dades son el suport al control de l’ús públic del territori i el suport a tasques d’emergències»


D’aquest darrer tema ja ens cuidem nosaltres directament des de 2005 amb una fluïda relació amb els Serveis de Rescat de Muntanya. I continuen:

«Per tant les vostres dades també es podrien servir per millorar la senyalització d’aquests espais, identificar zones de pas no controlades i redirigir els usuaris per camins que redueixin les alteracions del medi. Així mateix la feina que realitzarem, també vos pot ajudar a millorar la xarxa, indicant-vos aquells camins d’accés restringit, molt especialment a finques públiques, per tal que no dirigiu els usuaris cap a espais prohibits»

Ens van preocupar aquestes intencions però estavem oberts a xerrar-ne directament. Mai se’ns va convocar a una reunió. La darrera frase és d’un sarcasme desmesurat:

«Com pots veure estam oberts a col·laborar amb vosaltres»

Després de lloar la nostra feina i oferir col.laboració, ens han obert una acta. No sé lo que entenen per col.laboració. Considerem que se’ns ha agredit psicològicament amb l’acta i ara se’ns acusa falsament d’arrogants i “passotes”

Ens sap greu avorrir-vos cada dia amb aquesta tragicomèdia i esperem que aviat poguem tornar a fer el que més sabem: millorar els nostres mapes, fer-ne de nous, intentar enamorar-vos de la cartografia i apropar a tots a estimar la Serra.

 

 

 

 

 

COMUNICAT 25 D'ABRIL DE 2021

(per agraïr el suport rebut)

Com a Director de l’Editorial Alpina, en Jaume Tort i jo us volem agraïr profundament el vostre suport. Fa poc més d’una setmana que varem rebre una trucada intimidatòria on se’ns comunicava que se’ns havia obert una acta i que ens va enfonsar. No ens ho podiem creure i varem passar un dels pitjors cap de setmana que recordem. Coincidia amb una època de patiment pel futur de l’Editorial, molt afectada per la pandèmia. Tampoc ens creiem mereixedors d’un càstig així, després de 16 anys volcats en fer mapes per millorar el coneixement del territori i amb la vocació de contribuir al respecte al medi natural. A la resta del Estat espanyol, la col·laboració amb les Administracions ha estat sempre exemplar.
Fa menys d’una setmana que la situació va començar a donar un tomb i l’onada (gairebé tsunami!) de solidaritat ens ha omplert de satisfacció. I ara tenim l’obligació d’ajudar-vos a aconseguir uns objectius que s’aniran perfilant amb la participació de tothom i intentar millorar la relació dels col·lectius muntanyencs amb l’Administració. Ho ferem tots junts i sense mirar enrere: hem de convertir la ràbia en energia positiva i les crítiques en propostes de futur.

HA COMENÇAT LA REVOLUCIÓ DELS MAPES!- TOTS ESTIMAM LA SERRA!

 

 

 

COMUNICAT 2 DE MAIG DE 2021

(per agraïr la cridada del Conseller de Medi Ambient al Director d'Alpina)

Moltes gràcies per les disculpes, Sr. Conseller!


Divendres passat, dia 30 d’abril, el Sr. Conseller de Medi Ambient i Territori, en Miquel Mir, va tenir el detall de cridar al Sr. Director de l’Editorial Alpina, en Martí Nadal, per disculpar-se. Durant la distesa conversa, el Conseller va reconèixer que s’havia d’haver apostat pel diàleg i no haver presentat l’acta. També va manifestar la seva sorpresa al assabentar-se, de primera mà, que ni l’editorial ni el seu delegat a Mallorca, havien rebut mai cap comunicació per intentar adequar la informació dels mapes als desitjos de la Conselleria. Per resoldre aquest tema, el Sr. Mir va proposar una reunió on hi assistiria el Director d’Alpina i ell mateix. Agraïm aquest oferiment però creiem que és feina dels tècnics, i així el Sr. Nadal es pot dedicar a restablir la reputació de l’editorial i el Sr. Mir a afrontar les demandes dels col·lectius muntanyencs.


Moltes gràcies Sr. Conseller per la seva sinceritat i humilitat que contrasta amb l’arrogància i prepotència d’algunes persones de la seva Conselleria. El Sr. Nadal li va expresar la sorpresa pel que havia passat, insòlit en els 75 anys d’una editorial amb molts mapes dels Parcs Nacionals del Estat espanyol i el va animar a resoldre el problema de fons que ha motivat la polèmica. La convocatòria d’una reunió al dilluns, dia 3 de maig, amb la Federació Balear de Muntanya i Escalada, representant de la comunitat muntanyenca, va en la bona direcció. A partir d’ara, Alpina fa una passa al costat i el focus es situa en el col·lectiu muntanyenc: senderistes, escaladors, torrenters, espelèologs i amants de la natura esperen que s’escoltin les seves justes reivindicacions. Molts d’ànims a tots!