COM FEIM ELS MAPES?

 

 

 

1- Mapa Base del IGN

El Instituto Geográfico Nacional ens cedeix els drets per emprar els seus mapes com a bases cartogràfiques. Hi tenen dibuixades les corbes de nivell, els pobles i les carreteres. La xarxa de senders és inexistent i els pocs senders que s'hi inclouen, com el GR 221, tenen incorreccions. Tampoc hi apareixen els elements patrimonials com forns de calç, cases de neu i altres i les fonts acostumen a estar mal situades. La toponímia ha millorat en aquests darrers anys però també se'n ha de fer una revisió en profunditat.

- mapa del IGN només amb el GR 221

 

- mapa d'Alpina amb tots els camins

 

Per a la confecció dels mapes, l'IGN utilitza la fotogrametria. Primer es fan les ortofotos, fotografies aèrees preses des d'unes avionetes dotades amb càmeres especials i que realitzen uns trajectes en paral.lel i a una determinada altura. Aquestes fotografies que abarquen una extensió de 1 km x 1km s'efectuen en una vertical de 90º i cadascuna es solapa amb una altra formant una parella estereoscòpica. Quan es visionen reproduint les posicions relatives de les dues fotos en el moment en que es van fer, donen la sensació de relleu. Un pic es disposa de la parella estereoscòpica ben orientada i es coneix l'alçada del vol i les coordenades de qualcuns punts, ja es pot iniciar el procés de restitució fotogramètrica dibuixant les corbes de nivell i incorporant la resta d'informacions: carreteres, poblacions, línia de costa.

 

 

Video interessant: http://www.hevitop.com/levantamiento-topografico-mediante-fotogrametria/

El resultat és un primer esborrany del mapa que necessita un procés de transformació per adaptar els colors, símbols i toipònims de la base IGN als criteris d'Alpina. Després es fa la sistematització de la xarxa de camins

 

2- Treball amb ortofoto (foto aèria)

Ens permet actualitzar la xarxa viària, trobar noves construccions, detectar errades del mapa IGN, incorporar nous camins i elements geogràfics i etnogràfics.

Línia costanera incorrecta

 

Forn de calç

 

3- Treball de camp

És el més gratificant en el procés de transformació de les bases IGN en mapes útils pels muntanyencs i, en aquest pas, hi intervenen de forma decisiva els col.laboradors. Són amants de les muntanyes i dels seus camins que, de forma voluntària, ens envien els tracks de les seves rutes quan veuen que el mapa té errades o mancances. Qualcuns d'ells s'han oferit directament o els hem trobat a Wikiloc i destaquen pel detall i precisió dels seus tracks. Un col.laborador molt destacat que ens ha ajudat a posar les fonts al mapa va ser n'Andreu Morell (https://www.fontsdetramuntana.com/). Altres elements a incorporar són les ruïnes arqueològiques, les torres de defensa, les zones d'escalada, els torrents on es practica el barranquisme, les àrees recreatives, miradors, refugis, coves, avencs. Actualment estem incorporant als mapes els forns de calç i les eres.

Si creieu que podeu aportar, no dubteu en contactar-me: jaume.tort@gmail.com

Els tracks els volcam damunt de les ortofotos amb el programa Land (CompeGPS) que ens permet fer transparència entre el mapa base i les ortofotos. Així podem dibuixar amb més exactitut els senders i eliminar la desviació dels dispositius GPS. En zones boscoses, el track del GPS és indispensable per esbrinar el traçat del sender.

 

A- Feina de camp: Track amb desviació i waypoint d'un element amagat

 

B- Feina amb programa Land: dibuixar el track del camí al seu lloc exacte i, quan comença el tirany, dibuixar-lo seguint el track de la feina de camp

 

C- Resultat final: en el mapa hi figura el camí, el tirany, la casa de neu i el porxo dels nevaters (identificable a l'ortofoto)

 

També ens encarreguem de revisar la toponímia amb l'ajut d'experts i emprant els mapes de SITIBSA i l'opinió dels experts. En el mapa es veuen les errades del mapa base IGN

 

3- Feina dels cartògrafs d'Alpina

Els hi enviem els tracks dividits en trams que especifiquen si el camí és una pista, sender o tirany, dada important quan no es pot veure a l'ortofoto. També els hi fem arribar els waypoints d'elements patrimonials i els cartògrafs els van col·locant en diferents capes d'informació. Molt important és un bon posicionament dels topònims. Al costat dels senders senyalitzats i per a que destaquin més, es dibuixen unes línies de color (paral·leles). Finalment, s'incorpora el sombrejat al mapa.

 

EVOLUCIÓ DE LA CARTOGRAFIA MUNTANYENCA

 

Després d'imprimir el mapa, és molt important fer un plegat que permeti veure sectors del mapa sense desplegar-lo per complet. Per mapes impermeables i resistents, s'empra el paper de pedra que conté un 80% de carbonat càlcic.