ARTICLES

 

 

La Conselleria de Medi Ambient vol prohibir els mapes?

La darrera actuació de la Conselleria de Medi Ambient i dels Agents Mediambientals (AMA) ha aixecat polseguera i ha provocat la indignació dels col·lectius vinculats a la muntanya, a més de l'estupor entre els experts en geografia. Segons expressen fonts de l'Editorial Alpina s'ha rebut comunicació en la qual els informen que hi ha "Acta instruïda per activitat no autoritzada de publicació i difusió comercial de recorreguts d'ús públic en format cartogràfic dins zones d'exclusió, àrees de nidificació, espècies catalogades i de flora amenaçada dins l'àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i Xarxa Natura 2000". Afirmen que "... s'han localitzat 40 recorreguts i 10 pictogrames d'activitats de risc (escalada, davallada de torrents) dins zones d'exclusió."

La pretensió de la Conselleria de Medi Ambient es que Alpina elimini aquestes indicacions perquè "...els mapes d'Alpina indueixen als usuaris a transitar per recorreguts regulats per normativa ambiental i, per tant a la comissió d'il·lícits ambientals." L'amenaça d'una sanció econòmica i administrativa és evident.

Editorial Alpina és pionera en l'elaboració de cartografia i publicacions de caràcter excursionista i de muntanya. Té publicat més de 122 mapes, 15 d'ells sobre les Illes Balears, i més de 100 guies que abasten tot el territori espanyol incloent tots els parcs nacionals. Els seus productes, tant en paper com en digital, formen part de l'equip de molts amants de la natura i equips de rescats i emergència. La seva activitat ha estat reconeguda i guardonada repetidament i cal destacar la felicitació del Consell de Menorca per l'elaboració del primer mapa-guia del GR223, Camí de Cavalls.

Les reaccions no s'han fet esperar. Per part de la mateixa editorial s'afirma que Alpina no ha tingut mai cap problema amb els Parcs Nacionals i Naturals, figures de major protecció que el nostre Paratge de la Serra de Tramuntana, de l'Estat i col·labora de forma activa amb tots. Mallorca és la gran excepció segons expressen. En la seva opinió, i en termes legals, l'actuació de la Conselleria i els seus funcionaris no té cap recorregut, ja que publicar mapes no està prohibit ni és punible. Altra cosa és el dany a la seva imatge i bona reputació, que podria derivar en actuacions en el moment processal pertinent demanant el seu rescabalament i la depuració de responsabilitats.

Malgrat estar enmig d'un procés electoral i donada la importància dels fets la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FBME) ha fet públic un contundent comunicat en el qual indica que "Davant els successos esdevinguts aquests darrers mesos arrel de vàries actuacions del servei d'Agents de Medi Ambient de la Conselleria de Medi Ambient i Territori que ha acabat avui amb l'obertura d'un expedient a l'Editorial Alpina per la publicació dels seus mapes de la Serra de Tramuntana, la FBME demanarà explicacions a la cap de serveis dels AMA's així com al conseller."

Des de la vessant professional l'Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears (AGMIB) s'indica que "...volem donar total suport a l'editorial Alpina, titular dels millors mapes de la serra de Tramuntana que hi ha en el mercat, i molt especialment a l'autor d'aquests (...), davant l'obertura d'una acta per part de la conselleria de Medi Ambient i Territori. Pensem que no hi ha raó de ser, ja que és un dret constitucional la producció científica i tècnica, en aquest cas en forma de cartografia, que reflecteix la diversitat d'itineraris de muntanya a l'illa de Mallorca, establerts pels nostres ancestres.(...) penseu en sa quantitat d'excursionistes, tant de les nostres illes com de fora, que s'haguessin perdut per sa serra, sense dur es mapa d'Alpina dins sa butxaca. Penseu també, amb els rescats de muntanya que s'han evitat (...) Els Mapes Alpina son avui en dia una eina dels equips de primera intervenció i rescat en muntanya; GREIM, Bombers i Protecció Civil."

En l'àmbit de les xarxes socials el nombre de comentaris crítics amb aquesta actuació de la Conselleria de Medi Ambient és molt elevat. De forma gairebé unànime es considera com una nova passa en la criminalització del col·lectiu muntanyenc iniciada fa temps. Es destaca la coincidència en el temps entre aquesta actuació i la de representants de diverses propietats de Tramuntana que han instat a usuaris de catàlegs de rutes i recorreguts a retirar-les amenaçant amb la interposició d'accions legals.

Experts en territori indiquen que les dades geogràfiques i la seva representació en la cartografia són eines indispensables per a conèixer el nostre entorn, entendre-ho i cuidar-lo. L'ocultació d'elements del territori porta directament a què un mapa deixi de tenir sentit i a què aquests elements desapareixen. En l'actualitat els Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) públics i privats just no mostren zones en les quals els governs expressen preocupacions de seguretat nacional relacionades amb la presència de bases militars fonamentalment. A títol de curiositat en l'època contemporània només algunes grans potencies, com la Unió Soviètica i els Estats Units de la guerra freda, varen eliminar porcions del seu territori dels mapes establint delictes per l'elaboració de qualsevol eina de descripció geogràfica.

(Xisco Simón- Foravila, 22- abril-2021)

 

 

 

Medi Ambient levanta acta a una editorial por incluir zonas de exclusión en sus mapas

Medi Ambient levanta acta a una editorial por incluir zonas de exclusión en sus mapas

Vista del Morrillo de Bordils desde el camino público de Cala Porxo o Descarregador de Lluc.

Elena Ballestero Pollença 22/04/2021

La Conselleria de Medi Ambient ha remitido a la editorial Alpina un acta abierta por los Agentes de Medi Ambient en la que la acusa de inducir a los senderistas a transitar por recorridos de la Tramuntana de alto valor ambiental y por tanto a la «comisión de ilícitos ambientales».

Se refiere a la reedición en 2020 de cuatro mapas de la Serra «en los que se han localizado un total de 40 recorridos y 10 pictogramas de actividades de riesgo dentro de zonas de exclusión, áreas de nidificación de especies catalogadas y de flora amenazadas dentro del ámbito del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana y Xarxa Natura 2000».

Castell del Rei

Entre las rutas senderistas por las que los agentes de Medi Ambient han levantado acta a la editorial se incluye la excursión al Castell del Rei, a pesar de que la propia Conselleria tramita en estos momentos una modificación del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana para rebajar la protección en las zonas de exclusión de Ternelles y permitir el paso de senderistas hasta Cala Castell y las visitas controladas al Castell del Rei y a otros Bienes de Interés Cultural.

Fuentes de Medi Ambient informaron este miércolesde que «el acta se ha levantado después de reiterados intentos de llegar a un acuerdo con la editorial para, si no eliminar las rutas en las zonas de exclusión, marcar las zonas de exclusión en los mapas que publican».

Colectivos como la Federación Balear de Muntanya i Escalada, la Associació de Guies y Units per Conservar, mostraron su apoyo a la editorial. «Nos emociona el apoyo recibido y muy especialmente que personas del Servicio de Rescate en Montaña hayan alabado nuestra labor. Cualquier castigo que nos pudiera caer es poco comparado con contribuir a salvar vidas», dijo ayer Jaume Tort, delegado de Alpina en Balears. «Es muy importante que en nuestros mapas figuren todos los senderos ya que los servicios de rescate de montaña lo necesitan. Colaboramos con ellos desde que salieron los primeros mapas y nos llena de orgullo que reconozcan nuestro trabajo», añadió.

Mapa de la ruta del Descarregador de Lluc publicado por Alpina.

(Ultima Hora, 22- abril-2021)

 

 

 

 

Terratrèmol a la Conselleria de Medi Ambient i Territori?

El fenomen es podria haver registrat a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i el seu epicentre (punt a on es manifesta amb màxima intensitat) s'hauria localitzat inicialment a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, a on conflueixen les falles del Departament de Medi Natural, Paratge Natural Serra de Tramuntana i Servei d'Espais Naturals. Es catalogaria com un sisme Inter placa (provocat pel fregament d'espais de diferents composicions) amb un clar component de sisme induït per l'(A)cció hu(MA)na. Fortes vibracions s’haurien detectat al despatx del conseller i les característiques ones sísmiques s’haurien fet evidents a altres conselleries i fins i tot a la capital de l'estat. No es descarta que es produeixin rèpliques d'igual o major intensitat o que afecti les aigües marines en forma de tsunami.

El conseller de Medi Ambient i Territori sabrà entendre el paràgraf anterior millor que molts de nosaltres, ja que es Llicenciat en Geografia, Doctor amb Menció Europea en Geografia des de 2014, professor de Geografia a la UIB i integrant, com a investigador, del Departament de Ciències de la Terra en l'especialitat de Geomorfologia litoral. Com a professional fa ús d'un recurs bàsic per desenvolupar les seves recerques; els mapes que, avui en dia, s'han convertit en eines indispensables en tots els àmbits vitals. En poques paraules, no hi dubte que sap de que va la cosa.

Ara la seva conselleria ha decidit incoar Acta d'Infracció a la petita empresa Edicions Alpina per "... Publicació i difusió comercial de recorreguts d'ús públic en format cartogràfic..." És a dir, per fer mapes i atrevir-se a vendre'ls. Un geògraf! Si, no és un acudit o una broma de mal gust. Uns excel·lents mapes segons opinen els experts i lloen els responsables de tots els Parcs Nacionals Espanyols amb les que l'editorial mantén una relació de col·laboració des de fa dècades. Uns mapes que son equip estàndard de qualsevol amant de la natura i que són fets servir pels serveis d'emergència com Bombers de Mallorca, Grup de Rescat de la Guàrdia Civil (GREIM) i Protecció Civil. I fins i tot pels funcionaris adscrits a la seva conselleria, de forma especial els Agents Medi Ambientals (AMA) que han redactat i proposat l'Acta d'Infracció.

Són tan dolents els mapes de Alpina? Contenen errades que puguin posar en perill la vida de les persones que els adquireixen? Infringeixen els drets d'autor per apropiar-se de la feina d'altres? No, no i no. Simplement compleixen la seva funció principal; brindar informació als seus usuaris sintetitzada sobre punts de localització i coordenades d'orientació, així com sobre rutes disponibles, característiques de la superfície terrestre (relleus, xarxes fluvials, fonts, camins, recursos, etc.)

Però, mira per on, són tan bons que segons afirma el text de l'Acta "...els mapes d'Alpina indueixen als usuaris a transitar per recorreguts regulats per normativa ambiental i, per tant a la comissió d'il·lícits ambientals." Imagineu-vos que el cap de la Guàrdia Civil obre una acta a un fabricant de cotxes acusant-lo d'incitar als conductors a cometre il·legalitats, pel fet de fabricar i vendre "sense autorització" de la Guàrdia Civil vehicles capaços de superar els 120 km/h. Tot això sense una llei que prohibeixi fabricar i vendre aquests vehicles, ni que aquesta activitat exigeixi una autorització de la Guàrdia Civil. Imagineu-vos que el director general de la Guàrdia Civil no cessa fulminantment aquest cap per prevaricació. Imagineu-vos que el ministre tampoc cessa aquest director general que consent i comparteix la prevaricació. Això és el que podria estar passant amb els mapes d'Editorial Alpina i la Conselleria de Medi Ambient?

L'absurditat dels fets ha provocat una reacció que ha desbordat les fronteres de Tramuntana. A les mostres de suport de la Federació Balear de Muntanya i Escalada, la Federació Balear d'Espeleologia, la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada, la plataforma Units per Conservar, subministradors d'equips de muntanya i escalada i multitud d'altres entitats i particulars de Balears i més enllà en suport de Alpina davant de l'actuació de la Conselleria de Medi Ambient i els seus agents de Medi Ambient, s'ha afegit la dels Germans Iker i Eneko Pou. Ras i curt, els Messi i Ronaldo del món de l'escalada esportiva, coneguts i reconeguts mundialment. El seu vídeo (uep, tenen més de 95.000 seguidors!) ha està compartit i redistribuït per tot el món i els nombrosíssims comentaris no són certament elogiosos amb la pretensió de la Conselleria de Medi Ambient. Per Madrid els responsables federatius nacionals han demanat informació constant per actuar de forma contundent si cal. L'impacte de la notícia en els mercats emissors de turisme actiu i de natura, creixents els darrers anys a les nostres illes, és evident. Els mitjans convencionals locals (ràdio, televisió, premsa escrita, ...) comencen a fer-se ressò i mitjans nacionals han mostrat el seu interès per conèixer els fets. El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha recordat la necessitat de la zonificació com una eina de gestió ambiental i l'obligació de respectar la normativa.

Davant d'aquests fets, que pot fer la Conselleria en aquesta situació?

El que la lògica, la prudència i el seny (que han estat absents fins ara) aconsellarien, és més que evident. Prendre la via del diàleg, la cooperació i la participació de tots els interessats, no només aquells que són més poderós o tenen més bona entrada a l'administració.

- Per començar s'ha de rescabalar el prestigi danyat de Alpina, una microempresa que lluita per sobreviure, de forma pública, ràpida i contundent. De ben segur els seus responsables es prestaran a col·laborar com fan habitualment amb altres entitats oficials. Una telefonada i una posta a disposició seria un bon primer pas.

- Per continuar s'han d'atendre les reivindicacions dels representants federatius i associatius, molt especialment les seves al·legacions a l'augment de zones d'exclusió en marxa per la modificació puntual del PORN. Han de ser considerades en peu d'igualtat (hi ha moltes hores de feina darrera de tècnics i estudiosos), amb les de Fundacions pretesament ecologistes especialitzades en la col·laboració amb grans propietaris de la Serra de Tramuntana. Hi ha altres eines per garantir l'existència de les colònies de Voltors Lleonats al Puig Roig que han nascut i crescut coexistint amb l'activitat humana, molt especialment la senderista. I aquest criteri és vàlid per altres llocs! Les zones d'exclusió són la darrera opció i s'ha de repensar i reduir a proporcions adequades la seva existència. Seria bo que la reunió demanada per la Federació Balear de Muntanya i escalada el passat dimecres es convoqués de forma immediata. Amb data, hora i ordre del dia i amb acta final registrant els acords. I un d'ells ha de ser establir una taula permanent de diàleg i cooperació amb tots els participants. Amb tots i no just els de sempre.

- I per acabar, l'equip de la conselleria s'ha de posar les piles i millorar ja la seva gestió. Ja passa d'hora en l'aprovació del Pla Rector d'Usos i Gestió (PRUG). No s'ha fet encara la modificació de la Llei per la Conservació dels espais de Rellevància Ambiental (LECO) que es d'on surten les zones de protecció. Falten propostes per modificar i canviar un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) obsolet i amb poc rigor científic.

Falta crear i dotar de recursos als òrgans de govern del Paratge Natural de la Serra si el conseller no te gent a bastament motivada i engrescada amb la seva feina, faci com els bons entrenadors mirant cap el banquet per fer els canvis que modifiquin la dinàmica. Son a la mitja part de la legislatura i encara queda partit.

(Xisco Simón- Foravila, 28- abril-2021)

 

 

 

Acusen de mentir al director general d'Espais Natural i Biodiversitat

El delegat de l'editorial Alpina senyor Jaume Tort ha expressat la seva indignació per les declaracions del senyor Llorenç Mas, director general d'Espais Natural i Biodiversitat (DGENB) a IB3 Televisió emesa el dia 2 de maig en el Informatiu Notícies Migdia damunt l'obertura d'un expedient per part de la seva direcció perquè els seus mapes indueixen als usuaris a transitar per camins prohibits.

El director general afirma que "Tots els que transmetem als ciutadans temes relacionats amb sa pràctica de l'esport a l'espai natural pues està bé que siguem conscients d'aquesta responsabilitat". El senyor Tort ha tingut ocasió de mostrar a càmera les advertències que inclouen els mapes Alpina que expressen "Consulteu el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per conèixer les zones d'exclusió on està prohibit l'accés" tot expressant la incoherència que suposa que l'administració els obligui a marcar una cosa quan ella mateixa no ha estat capaç de fer-ho. El procediment i les formes de la direcció general han indignat al senyor Tort, més en concret quan el director general ha afirmat "...tinc entès que hi ha hagut una sèrie de comunicacions telefòniques i tal..." quan ha estat demanat perquè no ha parlat amb l'empresa en lloc d'obrir un expedient. El senyor Tort afirma "És una mentida, no poden dir mentides! No hi ha res. Que ho mostrin. Una cosa tan important per ells s'hauria d'haver fet de forma oficial, però es que jo els puc prometre que no es va fer ni per telèfon. És una mentida i no està bé que ens facin passar per arrogants i embusteros!".

Per deixar clara la seva posició i una vegada emesa el reportatge a IB3 Televisió, el senyor Tort ha publicat un missatge a les xarxes socials. En el mateix s'indica "Que demostrin que hi ha hagut contactes aquests darrers anys per intentar trobar una solució! I si no ho poden fer, que el Sr. conseller prengui mesures als que intenten enganyar-lo. Ni a la seu d'Alpina a Granollers ni a mi a Mallorca se'ns ha enviat cap comunicació oficial per correu certificat, ni cap email, ni cap telefonada. Noltros no mentim ni som arrogants. L'únic contacte va ser per Facebook a l'octubre de 2020: un tècnic ens demanava els mapes vectorials, el nostre (---) tresor del qual no puc disposar ni jo. I no deien res del tema."

La indignació també s'ha expressat per part del vicepresident de la plataforma Units per Conservar (UxC) senyor Joshua Janssen, que defensa una major participació ciutadana i una muntanya accessible, lliure de taxes i prohibicions. No entenen que amb la nova modificació del Pla Ordenació de Recursos Naturals es mantinguin zones d'exclusió com, per exemple, la zona d'escalada del Mirador de Es Colomer (Formentor). Destaca la incoherència que "Es permeti la presència d'autobusos allà i a nosaltres, el col·lectiu d'escaladors de l'illa, no se'ns permet anar.

"Molt diferent ha estat la reacció del conseller de Medi Ambient i Territori, senyor Miquel Mir, que s'ha implicat en l'assumpte personalment. Segons afirmen des de Alpina, "Divendres passat, dia 30 d'abril, el Sr. conseller de Medi Ambient i Territori, en Miquel Mir, va tenir el detall de cridar al Sr. director de l'Editorial Alpina, en Martí Nadal, per disculpar-se. Durant la distesa conversa, el conseller va reconèixer que s'havia d'haver apostat pel diàleg i no haver presentat l'acta. També va manifestar la seva sorpresa al assabentar-se, de primera mà, que ni l'editorial ni el seu delegat a Mallorca, havien rebut mai cap comunicació per intentar adequar la informació dels mapes als desitjos de la Conselleria. Per resoldre aquest tema, el Sr. Mir va proposar una reunió on hi assistiria el director d'Alpina i ell mateix." La petita empresa agraeix la "sinceritat i humilitat que contrasta amb l'arrogància i prepotència d'algunes persones de la seva conselleria".

L'impacte de l'escàndol dels mapes d'Alpina ha servit per què els diferents col·lectius vinculats al món de la muntanya com ara Federacions, Plataformes, escaladors, tècnics i guies professionals... s'uneixin en la seva petició a la conselleria de més diàleg amb els col·lectius que surten a gaudir de la muntanya de manera respectuosa. Algunes fonts entenen que les actuacions d’alguns integrants de la conselleria han arribat a un punt de no retorn i que toca fugir del que entenen com submissió a interessos poderosos en contra del col·lectiu d’amants de la natura i la muntanya, petits propietaris, veïns dels pobles de Tramuntana,... Per part de la conselleria s'ha confirmat que la reunió sol·licitada de forma urgent per la Federació Balear de Muntanya i Escalada el passat dia 21 d'abril finalment es desenvoluparà el dilluns dia 3 de maig i que és previsible un conjunt de trobades amb el sector en dates pròximes.

 

(Xisco Simón- Foravila, 2- maig-2021)