EDITORIAL ALPINA

 

 

Martí Nadal i Josep Maria Musach a les oficines d'Editorial Alpina a Granollers

Els inicis són fruit d’una casualitat de quatre amics que anaven a la muntanya i davant la necessitat d’una cartografia, que en aquells moments no existia, van decidir fer-la ells. Però eren molt qualificats”, explica Martí Nadal, director comercial de l’Editorial Alpina.


El 6 de febrer de 1946 el geògraf Salvador Llobet, a part de fundar i ser el primer president de l’Agrupació Excursionista de Granollers, va fundar l’Editorial Alpina amb tres socis més: el geòleg Noel Llopis, l’enginyer del Servei Cartogràfic de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Puchades, i el tècnic en arts gràfiques Xavier Coll. “No van anar a fer projecte empresarial, van cobrir una necessitat. Espanya sortia d’una guerra i no hi havia una cartografia oficial ni un institut cartogràfic com hi ha ara”, afegeix Nadal.

Els mapes de l’Alpina van anar consolidant-se a Catalunya i també a l’Estat espanyol a partir del 1956 quan es va publicar el mapa Picos de Europa. Actualment, l’Alpina abasta tot el territori nacional i els Pirineus són la seva zona estrella. Des del 2005 publica mapes de les Illes Balears on Mallorca ha passat a ser un dels territoris més ben cartografiats a nivell mundial amb 1 mapa a 1:15.000, 5 mapes a 1:25.000, 9 a 1:50.000, un de cicloturisme a 1:100.000, un de turístic a 1:175.000 i inclús un a 1:3.500 del centre històric de Palma. Al 2017 va sortir el primer mapa de les Illes Canàries i al 2020 el primer del Pirineu francès. Durant aquests 70 anys, ha mantingut la mateixa línia editorial. “Si agafes un mapa d’Alpina saps què compres. Tot està fet des del mateix criteri i amb un acurat treball de camp”, explica  el director tècnic de l’editorial, Josep Maria Musach.

 

 

www.editorialalpina.com